Tandlabo mag tanden bleken/ Bleachen oordeelt rechter

Het openbaar ministerie had 13.750 euro boete gevorderd voor tandtechnieker Filip Martens (38). uit Zwalm (B). Hij had gedurende twee jaar verkleurde tanden weer witter gemaakt in zijn Tandlabo labo /tandprothetische praktijk te Zwijndrecht. Het bleachen van tanden mocht zogezegd alleen door tandartsen gebeuren . De zaak werd behandeld voor het Antwerpse strafrecht deze oordeelde dat degelijke monopolies niet meer van deze tijd zijn. En dat ook niet-tandarts de behandeling van tanden bleken of witten (bleaching) mogen en kunnen uitvoeren. 21/04/2010

Tanden Bleachen is oppervlakkige ingrepen


Het Verbond der Vlaamse Tandartsen vzw had klacht ingediend tegen de beklaagde, omdat bleachen een tandheelkundige ingreep is die enkel door tandartsen wordt uitgevoerd. Op 30 juli 2008 volgde er een huiszoeking waarbij al zijn materiaal in beslag werd genomen. Filip Martens van Tandlabo D-touch. bekende dat hij sinds april 2006 tanden bleekte. De verdediging voerde aan dat het om een oppervlakkige ingreep ging die niet onder het KB valt.. Zijn advocate vroeg en kreeg dan ook terecht de vrijspraak. Als Filip Martens toch mocht veroordeeld worden, riskeerde hij een flinke financiële aderlating, want de procureur vroeg niet alleen de verbeurdverklaring van zijn materiaal, maar ook van de 30.865 euro die hij met het bleachen verdiend had. Het Verbond en een tandarts uit Zwijndrecht eisen ook nog eens 7.500 euro aan schadevergoedingen. Het vonnis werd op 20 april geveld door de correctionele rechtbank van Antwerpen, het werd gelukkig een vrijspraak en een precedent.. , er was totaal geen sprake van een zogezegde “onrechtmatig uitoefenen van de tandheelkunde”. De tandtechnieker werd wel veroordeeld, omdat hij reclame had gemaakt voor het bleachen, en kreeg daarvoor een opschorting. Er zijn wel meer van die ruzies tussen tandartsen en denturisten. De tandlabo’s vinden dat zij meer kunnen dan ze mogen (o.a. maken en plaatsen v. uitneembare kunstgebitten) en dat de tandartsen te veel winst maken op hun werk... belga/mvdb)

Indien de uitspraak anders was geweest zou er wellicht een stortvloed aan klachten tegen allerlei voedselproducenten zijn gekomen omdat specifieke producten voornamelijk ook tanden 'verkleuren'. Tegenwoordig kan het VVT niet zomaar in beroep aantekenen aangezien het geen fysiek persoon is maar een vzw. VVT heeft vrijwel een onbeperkte som lidgeld van hun leden ter beschikking om advocaten te betalen zonder iets te voelen in eigen portemonnee. Wetgevende initiatieven hebben in diverse Europese landen reedsgeresulteerd in de legalisatie van het beroep van tandprothesist/tandprotheticus/denturist. Hoewel in België nog niet gelegaliseerd, kan worden gewezen op de Richtlijn van 07 september 2005 (2005/36/EG) betreffende de wederzijdse erkenning van beroepskwalificaties,vrij verkeer van diensten en het gelijkheidsbeginsel. Tandprothesetechnici zijn qua scholing perfect opgeleid voor het maken want uitneembare kunstgebitten, dit betekend dat we vanaf afdruk dat plaatsing alles zelfstandig kunnen uitvoeren. In België hebben we nog een verouderende wetgeving dat dateert uit 1934, in diverse landen waaronder ook Nederland is ons beroep wettelijk herkend (zie www.ont.nl), hier in ons land moeten we sinds decennia alles verdoken doen. Want tandartsen hebben hier in België nog steeds het algemene monopolie, mede door hun sterke lobby en sterke federatie die hen sinds jaar en dag onderdrukt.Tandtechnici die ijveren voor het realiseren van een twaalfde paramedisch beroep worden momenteel uit de beroepsvereniging gezet.

In de rij van:

1° apothekers-assistentie;
2° audiologie;
3° bandage, orthese en prothese;
4° diëtetiek;
5° ergotherapie;
6° laboratorium en biotechnologie, en menselijke erfelijkheidstechniek;
7° logopedie;
8° orthoptie;
9° podologie;
10° medische beeldvorming.
11° vervoer van patiënten


Op July 22, 2011